
I november 2024 trädde den föreskrift i kraft, som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsument. Det krävs dock både viltundersökarutbildning och en särskild vildsvinsutbildning. Hen måste också registrera sig som vildsvinsjägare hos länsstyrelsen.
– Intresset att delta i kurserna är stort. Det faktum att kurser ges både fysiskt och digitalt, gör det enkelt för jägare att gå utbildningen, säger Ulf Larsson, nationell projektledare för länsstyrelsernas uppdrag.
Livsmedelsverket listar godkända utbildare på sin webbplats. Registrerade jägare får också kostnadsfria tester av fällda vildsvin för trikin och cesium. På så sätt kan konsumenterna känna sig trygga med att köttet är säkert att äta.
– Att fler anmäler sig till vildsvinsjägarregistret och går kursen ser vi som väldigt positivt. Men för att de nya reglerna ska få full effekt krävs nu att fler jägare hittar sina nya kunder. Det skulle inte bara ge fler middagsbord svenskt vildsvinskött – utan också bidra till att hålla vildsvinsstammen i bättre balans, avslutar Ulf Larsson.
Länsstyrelsen har tagit fram en företagshandbok för dig som vill ha konkreta tips kring hur du kan jobba med bland annat marknadsföring, upphandling och kostnadsminskning.
> Svinsmart företagarhandbok – Öka lönsamheten i din vilthantering, länsstyrelsen